Forside
  Projekt Jagten på glæden
  Baggrundsviden
Den gule glæde
  Den grønne glæde
  Den røde glæde
  Den blå glæde
  Casehistorier
  Test af glæden
  Presseomtale
  Lise Kissmeyer
  Booking af foredrag
  Køb bogen
  Videoer
  Find mere viden
 
 

den gule glæde

Glæden ved sporten – the love of the game – er den smukke oprindelige og iboende glæde ved sporten. Der er noget helt særligt ved den glæde, der ligger gemt i disciplinernes indre verden, i træningen, i arbejdet med kroppen, i redskaberne, i rytmen, i naturen og i detaljerne.

Det er den glæde, der opleves gennem fordybelsen og fascinationen. Det er legen og den stærke tilstedeværelse. Det er glæden ved det, vi gør lige her og nu. Det er den kærlighed, vi får, når vi møder en sport og begynder at lege med den, og den glæde som får os til at blive ved og blive ved, fordi det er fedt og giver så meget mening i sig selv at lege med detaljerne.

Det er den glæde, der får sportstosser til at stå og sparke til den samme bold igen og igen, eller arbejde med den samme lille bevægelse time efter time, dag efter dag. Det er den eksistentielle glæde ved at mærke kroppen arbejde og blive brugt til sine yderste grænser. Det meningsløse giver fuldt ud indre mening.

Oplevelsen er meget sanselig og kropslig, og mange beskriver den gule glæde som noget helt fantastisk og som en ekstra stærk sansning af omgivelserne. Både stjerner og talenter fortæller, hvordan de suger øjeblikket til sig med hundrede kilometer i timen og nyder det barske, kolde vejr, duften af nyslået græs, eller det stille, bløde vand. De elsker, når de bliver opslugt af samspillet med holdkammeraterne eller af stemningen i hallen.

Når den gule glæde er allerbedst, oplever de den som flow. Flow, som netop bygger på kvaliteten ved at være helt fokuseret og koncentreret tilstede. Det giver den unikke intense tilstedeværelse, når sporten får en til at svæve helt væk i nuet og være totalt opslugt af den gule leg.
Alle genkender denne følelse, og både talenter og stjerner beskriver oplevelserne som et øjeblik, hvor alt bliver simpelt og nemt, og de får følelsen af uendelig energi og styrke. De har bare lyst til at blive ved og ved.

GODE RÅD TIL AT ARBEJDE MED DEN GULE GLÆDE
Erfaringer fra talenternes og stjernernes hverdag kan samles i fem fundamentale forhold, der kan arbejdes med for at værne om den gule glæde:

 •     1. VARIATION   
  Arbejd målrettet med variation og afveksling for at modarbejde  kvantiteten og forudsigeligheden
 •     2. UDFORDRINGER
  Sæt fokus på hele tiden at udfordre og lære nyt
 •     3. BEVIDSTHED
  Giv plads til den bevidste ydmyghed og respekt over for sporten
  og dens indbyggede glæder
 •     4. PAUSER
  Hold pauser og skab tid, plads og fleksibilitet til at savne og
  værdsætte
 •     5. INDIVIDUEL VEJ
  Tag udgangspunkt i hvert enkelt talents individuelle kilder til glæde og hver talents vej til at optimere glæderneKOM MED DINE ERFARINGER
Hvis du har erfaringer eller aktuelle spørgsmål til det daglige arbejde med den gule glæde, så klik ind her og giv dit bidrag til den løb-ende erfaringsudveksling.

VIDEOKLIP
Der findes ikke ord, der dækker den ultimative gule glæde, flowoplevelsen, men der er alligevel flere der forsøger. Hør om de intense flowoplevelser i dette indslag, hentet fra DR2 Temaaften – For sportens skyld – ikke uden glæden’.


”Min glæde ændrede sig. I starten handlede det om at få en placering, en god tid og slå rekorder. Min glæde var meget resultatorienteret, og det er ikke det mest hensigtsmæssige. Men det ændrede sig i løbet af karrieren, hvor jeg i stedet begyndte at søge den optimale fornemmelse i vandet. Glæden ved at finde flow og lege med svømningen inspireret af delfinen. I starten elskede jeg at træne, fordi træningen brag-te mig frem mod resultater. Men senere har selve oplevelserne i vandet været større end slutresultaterne. For mig har det handlet om at finde ny inspiration. Mine trænere har hjulpet mig med at finde elementer i en håndstilling eller en bevægelse i hoften.
Det har handlet om de små detaljer, og jo mere specifikt det krævede min opmærksomhed, og jeg skulle gå i dybden med de små ting, des bedre.”

Mette Jacobsen, svømmer

 

Det er altid en leg for mig, og det er dét, der motiverer mig helt vildt. Det er den store udfordring at lege med ting. Det bedste er at udfordre sig selv og prøve nye ting – og lege med de små detaljer. Udfordringerne har altid været en del af min træning, og det er stadig motiverende for mig.”

Lars Christiansen, håndboldspillerr

Bare det at lege med bolden er fedt. Selv om vi træner syv gange om ugen, så står jeg stadig og leger ude foran værelserne.”

Fodboldtalent, FCM

20

Der er en helt speciel glæde ved at arbejde med finterne og de svære slag, og se det går fremad. Glæden ved at lege med ketsjeren.”

Badmintontalent, Falkonergården

 
 
Lise Kissmeyer - Forfatter og foredragsholder - Tlf.: +45 20 85 81 63 - E-mail: lise@kissmeyer.dk