Forside
  Projekt Jagten på glæden
  Baggrundsviden
Den gule glæde
  Den grønne glæde
  Den røde glæde
  Den blå glæde
  Casehistorier
  Test af glæden
  Presseomtale
  Lise Kissmeyer
  Booking af foredrag
  Køb bogen
  Videoer
  Find mere viden
 
 

den grønne glæde

Glæden ved at vinde. Glæden ved at måle sig med sig selv, kammeraterne og modstanderne. Glæden ved at mærke, at du er bedre end de andre, og at du er bedre i dag end i går. Det er skønne glæder, og det er super stærke glæder, og det er også de glæder ved sportslivet, der topper talenternes egen rangliste. At konkurrere og præstere er en fundamental drivkraft, der altid vil fylde en stor del af elitesportslivet.

Alle elitesportsfolkene har et enormt indre drive. Både stjernerne, talenterne og trænerne. De vil vinde. Selv når stjernerne sidder afdæmpet og taler, og stille og roligt redegør for mål og drømme, er kraften mærkbar. Det er som en indre ild.

Anja Andersen kan tale længe og engageret om alle facetterne i håndboldspillet, men når talen kommer til betydningen af at vinde, bliver det noget helt selvfølgeligt og fundamentalt. Det er slet ikke til diskussion. Der er ikke noget ved noget, hvis ikke du vinder. Det er en hån at tabe. Som en urkraft. Hvor passionen er det gule univers’ indre kraft, så er viljen til at vinde det grønne univers’ stærke motor.

Hos de unge kommer betydningen af at vinde brusende fra dem med ungdommens umiddelbarhed. De har meget fokus på det at præstere, og de er meget bevidste om konkurrencen. Som med den gule glæde ser det ud til, den grønne glæde udvikler sig i løbet af alderen. Hvor den gule glæde bliver stærkere med årene og modenheden, mærkes den grønne glæde som meget stærk, udadvendt og eksponeret i ungdommen og bliver mere indadvendt, afdæmpet og suppleret med andre glæder i løbet af årene.

GODE RÅD TIL AT ARBEJDE MED DEN GRØNNE GLÆDE
Erfaringerne fra talenternes og stjernernes hverdag kan samles i fem fundamentale forhold, der kan arbejdes med for at værne om den grønne glæde og minimere det grønne pres:

 •     1. ANTI JANTE
  Bekæmp janteloven og maksimer, hvor meget der investeres i
  satsningen
 •     2. KONTROL
  Giv kontrol over så mange ubekendte faktorer som muligt for at
  minimere stress og pres
 •     3. RÅDGIVNING
  Klæd talenterne på til at tackle den hårde konkurrence via
  rådgivning
 •     4. SELVVÆRD
  Begræns, hvad der er på spil, og lav en klar skillelinje
  mellem sportslig succes og menneskeværd
 •     5. AFKOBLING
  Giv mulighed for at koble af og holde fri – og giv frirum fra det indre presKOM MED DINE ERFARINGER
Hvis du har erfaringer eller aktuelle spørgsmål til det daglige arbejde med den grønne glæde, så klik ind her og deltag i den løbende erfaringsudveksling.


”Det at konkurrere er kæmpe stort for mig. Hvis mit forhold til træneren er godt nok, og jeg samtidig er i daglig konkurrence med mig selv og dem, jeg er oppe imod, kan det få mig til at løbe, hvorhen det skal være. Der er ingen grænser for, hvor det kan få mig hen.”

Peter Gade, badmintonspiller

 

Det er konkurrenceelementet, der driver os. Vi er væk fra ungdoms-årene, hvor det var det sjove og sammenholdet, der talte. I dag handler det om at spille og søge kampe og sejre mere end den glæde ved at spille. Det er konkurrenceelementet, der sidder dybt i os.”

Jesper Grønkjær, fodboldspiller

Jeg vil vinde alt. Alle turneringer og VM og OL. Jeg vil ikke være nummer to. Jeg vil bare vinde. Jeg er ligeglad, om jeg bliver kendt eller ikke kendt.”

Badmintontalent, Falkonergården

20

Glæden ved at vinde betyder meget for mig! Det er sjovt at være sammen med de andre. Men det at vinde er det vigtigste.”

Fodboldtalent, FCM

 
 
Lise Kissmeyer - Forfatter og foredragsholder - Tlf.: +45 20 85 81 63 - E-mail: lise@kissmeyer.dk