Forside
  Projekt Jagten på glæden
  Baggrundsviden
Den gule glæde
  Den grønne glæde
  Den røde glæde
  Den blå glæde
  Casehistorier
  Test af glæden
  Presseomtale
  Lise Kissmeyer
  Booking af foredrag
  Køb bogen
  Videoer
  Find mere viden
 
 

den røde glæde

De røde kvaliteter opstår forskellige steder i hverdagen. Det er de sjove bemærkninger og de skæve smil. Stemningen under træningen der smitter. Det er samhørigheden, når der knokles for et fælles mål. Det er fodbold-drengene, der har deres nærmest rituelle lege under opvarmningen, hvor de spiller i rundkreds, fyrer tilråb af og håner taberne. Det er livet i husene på Oure med hjemmesko og pause-te. Det er svømmernes sludren på bassinkanten, og det er samarbejdet om træningsøvelser over en kasse fjerbolde.

Eliteidrætstilværelsen er et overflødighedshorn af røde oplevelseskvaliteter. For i et eliteliv sker der altid noget, og de unge kommer i et levende miljø, hvor der er masser af ligesindede omkring dem. Dagene ligner sjældent hinanden, og i sportslivet ved de unge aldrig, hvordan det går. Men de ved, der altid sker noget nyt og spændende i næste weekend. Det giver tilværelsen energi, potentielle oplevelser og dermed muligheder for at blive positivt overrasket. Der sker meget mere end hjemme på sofaen.

De røde værdier i livet omkring sporten ligger uden for selve sporten – og de fungerer som kittet, der får hele tilværelsen til at hænge sammen. De røde glæder betyder meget for de unge talenter, og i testen fylder det sociale 29 procent. Det vil sige næsten en tredjedel af talenternes daglige glæder med sporten kommer fra fællesskabet med mere.

De sociale værdier og de stærke oplevelser i et velfungerende teamwork betyder ofte meget mere, end trænere, ledere og atleter er klar over. Men når processer evalueres, ender det ofte med en erkendelse af, at det betyder utrolig meget for den fortsatte motivation, at det også har været sjovt undervejs.

GODE RÅD TIL AT ARBEJDE MED DEN RØDE GLÆDE
Erfaringerne fra talenternes og stjernernes hverdag kan samles i nogle fundamentale forhold, der kan stimulere den røde glæde og samtidig minimere den hverdagsstress, der underminerer evnen til at glædes:
 •     1. EMPATI
  Skab de gode miljøer med de menneskelige kvaliteter
 •     2. TID OG PLADS
  Indret hverdagen så der er tid, plads og rammer til, at fællesskabet
  kan blomstre
 •     3. FØLELSESFÆLLESSKAB
  Opbygge det stærke sammenhold
 •     4. FLEKSIBILITET
  Skab fleksibilitet og rutiner i hverdagen, så puslespillet går op og minimerer stress
 •     5. DRIVETID
  Skab luft og rutiner i hverdagen, så der også er tid til at lave
  ingenting, koble af og lade opKOM MED DINE ERFARINGER
Hvis du har erfaringer eller aktuelle spørgsmål til det daglige arbejde med den røde glæde, så kan du klikke ind her og  deltage i den løbende erfaringsudveksling.


”En god klubtræner skal lave sjov træning – men han skal først og fremmest selv være et åbent menneske. Der skal være plads til alle mennesker, og de skal have det rart med at komme der. Der skal være mennesker i klubben, du kan lide. Du kan lave mange gode træninger, men hvis ikke der er et rart miljø, er det ligegyldigt. Kan du lide de mennesker, der er i klubben? Og viser træneren, at han kan følge op, og kan han vise, at han kan lide spillerne? Hvis dét er der, så kommer loyaliteten og tilliden. Det vigtigste for spillerne er, at de kan mærke, at du kan lide dem og vil hjælpe og støtte dem.”

Ulrik Wilbek,
landstræner – håndbold

 

 

Hvis jeg ikke havde dem fra holdet at være sammen med, ville jeg ikke< have noget at tage mig til. Vi bruger meget tid sammen, og der vil komme et kæmpe hul i mig, når jeg stopper.”

Svømmetalent, SIGMA

Overordnet er det en fed ting at være svømmer. Der kan være sure dage, og det kan det være for alle. Men du skal også synes, at det er sjovt og fedt og tænke på, hvor meget du har lært og alle de venskaber. Når du tænker på alle dem, så ved du, at det er dét værd. Det er alle de positive oplevelser, der får én til at blive ved.”

Julie Hjorth-Hansen, svømmer

20

Glæden kommer ved fællesskab og at være sammen med andre, der gider træne. Glæden ved at komme op i hallen, og der er tyve mennesker, der vil fyre den af. Der ikke er nogen, der mukker, men alle tager fat.”

Badmintontalent, Falkonergården

 
 
Lise Kissmeyer - Forfatter og foredragsholder - Tlf.: +45 20 85 81 63 - E-mail: lise@kissmeyer.dk