Forside
  Projekt Jagten på glæden
  Baggrundsviden
  Casehistorier
Talentmiljøer
 
Fodbold
  Håndbold
  Badminton
  Svømning
  Topidrætsfolk
  Presseomtale
  Lise Kissmeyer
  Booking af foredrag
  Køb bogen
  Videoer
  Find mere viden
 
 

talentmiljøer

Undersøgelserne og testene af glæde i aktuelle talentmiljøer sætter fokus på fire idrætsgrene og talentmodeller, der skiller sig markant ud fra hinanden – både i forhold til idrætsgren og organiseringen af hverdagen. De fire miljøer viser sig også at have hver deres glædesprofil, hvor glædestestene viser, at hvert miljø har sine specielle glæder, der bliver vægtet højest.

  • Fodbold har en super markant GRØN profil, hvor det er de grønne udsagn, der genkendes mest. FCM’s akademi er en udpræget konkurrencekultur, og det viser sig tydeligt ved, at fodboldspillerne genkender udsagnet: ”glæden ved at vinde” maksimalt (7). FCM er samtidig det miljø med den størst oplevede glæde (94 på en skala til 100).
  • Håndboldpigerne på Oure har en profil, hvor det er de RØDGULE glæder der genkendes bedst. Pigerne genkender bedst glæderne ved det sociale – og i detaljerne ved spillet. Konkurrencen er ikke så central som for drengene, og det er et miljø med flere andre værdier på spil. Samtidig er håndboldpigerne også dem, der oplever det mindste pres (34).
  • Badminton har en profil, der er GRØNNE udsagn, der genkendes bedst. De har en grøn profil ligesom fodboldspillerne – men hos badmintonspillerne er det elementer som at arbejde med detaljer og mestre og udvikle som genkendes bedst. Det at vinde er ikke så markant i front. Badmintonspillerne ligger samtidig lavest på oplevet glæde (75) og de oplever det næststørste pres (50) – dog langt efter det pres, svømmerne tilkendegiver.

  • Svømmernes profil er GUL, da de bedst genkender glæderne ved de små forbedringer og Udviklingen. Svømning adskiller sig fra de tre boldspil, fordi det er en idrætsgren, hvor det hele tiden handler om målbare tider frem for kun resultater. Svømmerne har stor fokus på kroppens præstationer, formkurver og personlige forbedringer. Svømmerne ligger højt i deres oplevelse af glæde – dog stadig noget efter FCM i top – men til gengæld oplever svømmerne samtidig klart det største pres i den træningskrævende hverdag (78).

INDIVIDUELLE GLÆDESPROFILER
Graver vi dybere ned i hvert miljø, har hvert talent sin helt egen og individuelle glædesprofil. Hver talent har sine egen stemning og temperatur og rangerer glæderne og presoplevelserne på sin egen måde og ud fra egne erfaringer og tilgang. I bogen ’Jagten på glæden’ tegnes en glædesprofil af otte udvalgte talenter, der er fulgt tættere gennem en periode på et halvt år. Deres individuelle glædesprofil bygger på både testskemaerne og en mere personlig commitment-analyse, hvor det er talenterne selv, der oplister, hvad der er de største plusser og minusser i deres tilværelse.
- Se talentprofilerne i uddrag fra ’Jagten på glæden’.

VIDEOKLIP
Indslaget fra DR2 temaaften, ’For sportens skyld – ikke uden glæden’ giver et detaljeret billede af, hvordan glæden adskiller sig mellem de fire miljøer.


”For at holde fast og dygtiggøre spillerne, skal de motiveres gennem spillet. De skal kunne lide spillet. Sjovt er et forkert ord. Elitesport er ikke sjovt hver gang. Træningen skal være stimulerende og give glæde. Når spillerne står i bruseren efter træning, skal de kunne sige, at jeg har forbedret mig i dag. Det behøver ikke at være sjovt. Men det skal være stimulerende.”

Morten Olsen
landstræner – fodbold

 

Det er ikke altid nogen fordel at være så bevidst. Der kan være en bagdel for mig at tænke så meget. Men jeg vil hellere være bevidst og tabe - end ikke ane hvad det er, der foregår - og vinde. Der er stor forskel på dem, der tænker over, hvad der foregår – og dem, der ikke gør! For de sidste er nederlaget ikke dybt inde og røre, som det kan være for os andre.”

Peter Gade, badmintonspiller

Det er ikke sjovt at træne om en måned. Det er sjovt at snakke og arbejde med detaljer. Men at ligge der, og ingenting kører, og du har travlt og er presset. Det er surt. Så er det ikke sjovt at være der. Men jeg har lært, at det skal til. For at vinde skal du igennem alt det hårde. Så jeg tager det
hele med, fordi jeg ved, at det bringer mig derhen, hvor jeg gerne vil.”

Svømmetalent, SIGMA

20

Min største udfordring er at overvinde mig selv og overkomme det hele. Jeg siger til mig selv, at nu har jeg investeret alt, så nu skal jeg faneme det her. Jeg siger til mig selv, at jeg skal – men jeg kunne godt selvtræne flere gange. Det er svært, det jeg er oppe imod. For det er kun dig selv, der sætter grænserne. Vi er her og har chancen. Nogle bliver sorteret fra, men hvis det sker, så er det kun ens egen skyld!”

Fodboldtalent. FCM

 
 
Lise Kissmeyer - Forfatter og foredragsholder - Tlf.: +45 20 85 81 63 - E-mail: lise@kissmeyer.dk