Forside
  Projekt Jagten på glæden
  Baggrundsviden
  Casehistorier
Talentmiljøer
 
Fodbold
  Håndbold
  Badminton
  Svømning
  Topidrætsfolk
  Presseomtale
  Lise Kissmeyer
  Booking af foredrag
  Køb bogen
  Videoer
  Find mere viden
 
 

svømning - kraftcenterklub - sigma

PRÆSENTATION
Sigma er en af de mest markante eliteklubber i Danmark, og der arbejdes med en bruttotrup på cirka 18 svømmere, hvor de bedste svømmere tilhører toppen af dansk svømning. De har op til 10 træningspas i vandet om ugen – suppleret med styrketræning. Cheftræner Flemming Poulsen er fuldtidsansat, og derudover er der en stab af hjælpetrænere. Seks drenge og fem piger testes.

Læs mere om svømmeklubben SIGMA


KARAKTERISTIK
Svømmerne har en hård og tidspresset hverdag, fordi de har så mange træningspas, der inkluderer meget tidlig morgentræning. Derfor er svømmerne nødt til at være ekstremt målrettede og strukturerede med alt, hvad de gør, for at få det hele til at gå op. Til gengæld er svømmerne ikke så udsatte for konkurrencepres, fordi de selv har kontrol over det, de skal og kan præstere. De kan arbejde langsigtet på at forbedre deres personlige tider. Svømmernes træning kommer i høj grad til at handle om at have kontrol over deres krop. De er meget fokuserede på at holde sig i gang og holde intensiteten.


Som ved fodboldmiljøet mærker du den samme klarhed og evne til at tackle presset i svømning. Men i svømningen drejer rådgivningen sig mere om at træffe et valg og herefter at få hverdagen til at hænge sammen – end det handler om at klare konkurrencepresset. Der er så stort et pres på hverdagen, at der er nødt til at være fokus på at hjælpe svømmerne med at få hverdagen til at hænge sammen. Der er faste rutiner med udviklingssamtaler.


Disciplinen i den daglige træning er meget anderledes end de andre miljøer. Træneren er den, der bestemmer og strukturerer al træning, og træneren afleverer et færdigt program før hver træning. Der gives hånd før og efter træningen. Trænerne fylder meget og er tæt på svømmerne i og med, at de Bruger så mange timer sammen. Den ekstreme træningsmængde har på flere områder stor betydning for, hvordan det sociale liv fungerer. Når svømmerne bruger så lang tid på svømningen, er de nødt til at finde ekstra værdier i samværet. Og når svømmerne bruger så lang tid sammen, opstår der en særlig fortrolighed. Og samtidig er det tidskrævende træningsmiljø selvforstærkende socialt, for svømmerne kommer til at opfatte sig selv som en helt speciel og isoleret gruppe. De har både mange fælles oplevelser – men de har også oplevelsen af at være helt specielle sammen
i og med, at de overvinder et hverdagsprogram, som kun de færreste kan gennemføre.


 

”At tonse er rigtig dejligt og virkelig lave noget. Når man har lavet en rigtig hård serie og gjort det super godt, så går man glad hjem og kan mærke, at man har brugt sin krop.”

Svømmetalent, SIGMA


”Jeg har en tendens til at lægge pres på mig selv og sige, at jeg er nødt til at komme op og af sted til morgen. Jeg er nødt til at svømme hurtigt i serien for at få et godt stævne. Det er ikke altid nemt at få sig selv til det, og hvis jeg er træt og ikke kan præstere, som jeg gerne vil, så bliver jeg sur på mig selv. Det er hårdt.”

Svømmetalent, SIGMA

 

Jeg ryger op i et højre gear og bliver ikke træt, som jeg plejer. Jeg får nærmest et energi-boost, der giver overskud til at hive - eller i hvert fald prøve - at hive de andre med op. Jeg mærker ikke smerte i så høj grad.”

Talent om 'flow'

Jeg er tændt og krigerisk. Adrenalinen pumper og mine muskler er klar. Jeg har høj selvtillid, er frygtløs og alle sanser er skærpet. Jeg er ’in the zone’.

Talent om 'flow'

20

Der er lange serier, hvor jeg slår hjernen helt fra. Det kan være rart at tænke over andre ting, og der er ro til det. Det er rigtig dejligt, og jeg er helt afslappet og i harmoni med mig selv.”

Talent om 'flow'

 
 
Lise Kissmeyer - Forfatter og foredragsholder - Tlf.: +45 20 85 81 63 - E-mail: lise@kissmeyer.dk