Forside
  Projekt Jagten på glæden
  Baggrundsviden
Den gule glæde
  Den grønne glæde
  Den røde glæde
  Den blå glæde
  Casehistorier
  Test af glæden
  Presseomtale
  Lise Kissmeyer
  Booking af foredrag
  Køb bogen
  Videoer
  Find mere viden
 
 

baggrundsviden om glæden

Sporten rummer så mange glæder, at den store udfordring er at finde en måde at opdele alle kilderne til glæden. Men opdelingen er en afgørende forudsætning for, at vi kan overskue, hvad vi snakker om. Derfor har vi lavet denne fire-farvede model, der sorterer glæderne i fire forskellige farveuniverser – alt efter hvilken kilde, der giver glæden. En model med gule, grønne, røde og blå kilder.

De fire universer har hver deres potentiale til at overraske os positivt og dermed udløse glæde, men det er vigtigt at huske på, at opdelingen i de fire former ikke bygger på glædernes karakter, styrke eller deres betydning for os. De fire glæder kan sagtens sanses på samme måde. Det er kilderne, der er i centrum. I denne sammenhæng handler det om, hvad der udløser glæderne.


Disciplinens egen verden
Den legende gule glæde ved selve sporten og aktiviteten.
– en glæde der primært opstår i træningen og det daglige arbejde med detaljerne. Den gule glæde stammer fra selve glæden ved sporten. Det er glæden ved at lege med bolden, fordybe sig i detaljen, bruge kroppen. Det er glæden ved at mærke rytmen, intensiteten og den fulde tilstedeværelse. Det er den fundamentale glæde og oprindelige glæde – ”for the love of the game” – der bor i sportens udfordringer. Den glæde, der har det store potentiale til at skabe præstation, drive motivation og føde passion.

Præstationsverdenen
Den grønne konkurrenceglæde ved at mestre, blive bedre og vinde.
– en glæde der ligger i selve sporten og dysten og testen af dig selv.
Den grønne glæde udspringer fra konkurrencen. Det er glæden ved at vinde, glæden ved at måle sig og blive bedre, glæden ved at mærke evnerne og at der præsteres og leveres. Sportens motor.

Livsindholdet
Den røde sociale glæde i samværet og den mening og indhold sportslivet giver – en glæde der kommer fra menneskelige relationer og dine omgivelser.
Den røde glæde er den sociale glæde. Glæden ved alle de menneskelige værdier omkring sporten. Det er alle de gode oplevelser med andre mennesker og værdien ved at have et helt og fuldt liv. At høre til og have både indhold og holdepunkt. Det er glæden ved den dybe mening i fællesskabet. Identiteten.

Den ydre verden
Den blå glæde ved at få noget, få fordele, oplevelser og ydre gevinster.
– en glæde du finder gennem materielle værdier og respons fra andre mennesker. Den sidste blå glæde er den mest problematiske og modsætningsfyldte. Det er ikke en iboende glæde, men en sekundær glæde, der kommer indirekte fra alle de ydre gevinster, der følger med sporten. Det er glæden ved pengene, den gode kontrakt, det lækre udstyr, omtalen, rosen, opmærksomheden, anerkendelsen, de fede oplevelser og de eksotiske rejser.
Tilfredsstillelsen af behov, der ligger uden for sporten.


MERE VIDEN
Glæden er en af de vigtigste og bedste følelser, vi får lov at opleve. Men glæden er samtidig en meget flyvsk størrelse, der er svær at indfange og arbejde med. Følelserne er jo vores helt egne og subjektive oplevelser, og derfor er de så svære at arbejde med. 
- Du kan læse mere om følelsen i dette sammendrag om glæden fra bogen, 'Jagten på glæden'.

VIDEOKLIP
I sidste ende gælder det for os alle, at vi har hver vores helt individuelle oplevelse af glæden i hverdagen.
- Se eksempler på hvordan sporten giver os alle hver vores store glæde, hentet fra DR2 Temaaften, ’ For sportens skyld – ikke uden glæden’.


”Hvis jeg ikke fra meget ung havde min kærlighed til håndbolden, der var større end alt andet, så ville jeg ikke have spillet på det niveau eller være blevet træner. Så var jeg knækket undervejs.”

Anja Andersen
håndboldspiller

 

Nej, jeg kan ikke mærke, at pengene har ændret på min glæde ved spillet. Jeg har det på samme måde, som da jeg var helt lille. Jeg glæder mig hver gang, jeg skal ud og træne, og hver gang, jeg skal spille kamp. Jeg har stadigvæk en fantastisk glæde ved spillet.”

Morten Duncan, fodboldspiller

Fodbold er en hobby, som jeg kan glædes ved, som da jeg var barn, men som har ført noget andet med sig. Det er stadig samme leg med bolden, samme smil og lyst. Det er der stadigvæk.”

Thomas Sørensen, fodboldspiller

20

Jeg har stadig den samme glæde ved fodbold. Så længe jeg er inde på
banen, så føler jeg mig godt tilpas. Det, der så kommer uden for banen,
det må så komme i anden række, og det må jeg tage med. Det hører til
spillet.”

Daniel Agger, fodboldspiller

 
 
Lise Kissmeyer - Forfatter og foredragsholder - Tlf.: +45 20 85 81 63 - E-mail: lise@kissmeyer.dk