Forside
  Projekt Jagten på glæden
  Baggrundsviden
  Casehistorier
  Test af glæden
  Presseomtale
  Lise Kissmeyer
  Booking af foredrag
  Køb bogen
  Videoer
  Find mere viden
 
 

projekt 'jagten på glæden'

Motivationen for at starte projektet kommer fra en egen opvækst med elitesporten, der har givet en fantastisk hverdag med sporten - og dermed et oprigtigt ønsket om, at det fortsat skal være en unik tilværelse. Også fremover i en talentverden, hvor glæden sættes under pres af den stigende professionalisering og dermed masser af tidspres, præstationspres, forventninger, økonomiske satsninger og mange store og alvorlige valg, der skal træffes i en stadig tidligere alder.

Det afgørende afsæt for jagten på glæden blev taget i 2006 med udviklingen af en model over glæden, der sorterer kilderne til glæden ud i fire forskellige dele af sportslivet. Det er denne opdeling i de fire farvede universer, der har dannet udgangspunktet for at udforme test, spørgeskemaer og interviewguider.

De fire farver glæde - de fire kilder til glæde - skaber hver deres slags glæde, og indenfor hver farve, er der forskellige vilkår. Dvs vi kan finde frem til nogle 'spilleregler', der kan fremme eller hæmme hver af de fire slags glæder - enten den glæde vi får gennem det legende, det konkurrerende, det sociale eller gennem de ydre gevinster.

De primære undersøgelser er foregået i fire talentmiljøer, der bevidst er valgt, så de dækker fire forskellige måder at være talent på, og så de kan give et bredt grundlag for at sammenligne og finde de lærerige forskelle og ligheder. De fire talentmiljøer repræsenterer fire store idrætsgrene og forskellige typer sport: boldspil, holdspil og individuel sport. De fire miljøer repræsenterer samtidig fire forskellige former for elitemodeller, hvor talenterne integrerer sport og uddannelse på forskellig vis. Talentmiljøerne ligger desuden geografisk spredt ud over Danmark og omfatter både piger og drenge.

I hvert miljø blev både talenter og trænere interviewet, iagttaget, videofilmet og analyseret, og i alt 68 talenter udfyldte glædestestene. Derudover blev der udvalgt to tilfældige talenter i hvert miljø, og de otte talenter og deres forældre blev yderligere testet, interviewet og fulgt over et halvt år.

Den anden store del af undersøgelsen bygger på interviews og tv-optagelser med et bredt udsnit af vores topidrætsfolk og etablerede elitetrænere. Blandt andre har Anja Andersen, Peter Gade, Brian Laudrup, Mette Jacobsen, Ulrik Wilbek og Morten Olsen deltaget med meget engagerede og berigende betragtninger.

Det er ikke fordi, vi skal til at finde minimumskrav for, hvor meget glæde, der skal være. For glæden vil aldrig blive til en håndgribelig ting, som vi kan sætte tal på eller generalisere om. Glæden vil altid være en helt individuel indre følelse. Dét, vi kan sætte fokus på, er at optimere forholdene, så hvert eneste talent oplever mest mulig glæde hver eneste dag.

VIDEOKLIP
Glæden har mange former og opleves forskelligt, men der er ingen tvivl om, at alle har deres dybfølte glæde ved deres liv med sporten.
- Se statements om glæden ved sportslivet hentet fra DR2 Temaaften ’For sportens skyld – ikke uden glæden’.

Der er mange udfordringer til fremtidens indsats overfor glæden.
- Hør Team Danmark direktør, Michael Andersen og hans svar på nogle af de mest aktuelle udfordringer til glæden, hentet fra DR2 Temaaften.
”Du skal huske, at sport er særlig chance, og du kan investere meget energi og tid i det. Men du skal også huske, at du sagtens kan risikere at stå tilbage med ingenting bagefter. Og du får ingen medalje for at træne. Så det er sindssygt vigtigt, at du har glæden med. Det gælder om at sørge for at få oplevelserne med og nyde rejserne og menneskene. Det kan godt være, at du ikke når dit mål, men vejen har været fyldt med oplevelser.”

Rikke Rønholt,
800-meter-løber – atletik

 

Du laver det, du godt kan lide hver dag. Det må være det bedste for mennesker, og så er det lige meget, om det er fodbold, eller hvad fanden du laver.”

Daniel Agger, fodboldspiller

Da jeg stod i semifinalen til EM i Gøteborg, følte jeg, at lige meget hvordan det ville gå, så var det så fedt bare at være der lige i det øjeblik. Stadion var pakket, og jeg kunne kun se glade mennesker, der kunne lide atletik. Først bagefter så jeg, at det regnede. For solen skinnede på mig i min bane, mens jeg løb. Det var simpelthen så fedt at være med.”

Rikke Rønholt, 800-meter-løber

20

Det er fedt at føle sig god til noget, træne hårdt og ha’ mål, jeg gerne vil opnå i mit liv – og komme tættere og tættere på de mål. Det synes jeg er vildt fedt.”

Caroline Wozniacki, tennisspiller

 
 
Lise Kissmeyer - Forfatter og foredragsholder - Tlf.: +45 20 85 81 63 - E-mail: lise@kissmeyer.dk